اجزای الکتروموتور ، نحوه کار الکتروموتور ، کاربرد الکتروموتور

الکتروموتور چیست؟

یک موتور الکتریکی یا الکتروموتور برای تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی استفاده میشود. بگزارید یک مثال بزنیم : یک میکسر در آشپزخانه خانه شما چه کاری انجام میدهد؟ تیغه های چرخان چیزها را خرد میکنند و هم میزنند.و اگر کسی از شما بچرسد که این میکسر چطور این کار را انجام میدهد. شما چطور پاسخ میدهید؟ در ادامه به بررسی اجزای الکتروموتور و نحوه کار و کاربرد الکتروموتور خواهیم پرداخت.

احتمالا خوهید گفت که با برق و الکتریسیته کار میکند. بله این حرف اشتباه نیست. این موتور ها نیروی الکتریکی رو به مکانیکی تبدیل میکنند. بر خلاف این عمل را ژنراتور ها انجام میدهند. ژنراتور ها  کار مکانیکی را تحویل میگیرند و انرژی مکانیکی تحویل میدهند.

انواع الکتروموتور

مطالبی که در این مقاله خواهید خواند :

  • اجزای مختلف الکتروموتور ها و وظیفه آنها
  • نحوه کار الکتروموتور چگونه است ؟
  • انواع الکتروموتور های AC و DC
  • استفاده ها و کاربری الکتروموتور
  • سوالات متداول

الکتروموتور ها از چه قسمت هایی تشکیل شده اند ؟

اجزای الکتروموتور و قسمت های مهم و اصلی تشکیل دهنده یک موتور الکتریکی را در ادامه بررسی میکنیم.

  • منبع تغذیه : برق آرمیچر موتور یا سیم پیچ های میدان را تامین می کند. برای الکتروموتور سه فاز ، برق سه فاز و برای الکتروموتور Dc باتری است .
  • آهنربای مغناطیسی : میتواند یک اهنربای ساده یا اهنربای الکتریکی باشد
  • روتور یا آرمیچر
  • استاتور ( میدان مغناطیسی به تولید یک گشتاور روی سیم پیچ چرخان بر اساس قانون سمت چپ فلمینگ کمک می کند.)
  • کموتاتور یا تغییر دهنده جهت برق – رابط سیم پیچی با یک مدار ثابت است که باعث میشود با تغییر جهت برق، چرخش روتور در یک جهت ثابت ادامه پیدا کند.
  • برس یا براش Brushes: وسیله ای است که جریان را بین سیم های ثابت و قطعات متحرک هدایت می کند .
  • پوسته یا بدنه الکتروموتور : موتور های کوچک با بدنه الومینیمی و موتور های سه فاز بزرگتر اغلب با بدنه چدنی هستند
  • پروانه خنک کننده
  • کلاچ و پلاتین برای الکتروموتور تک فاز

اصل کار یک موتور الکتریکی چیست ؟

کار یک الکتروموتور بر اساس این واقعیت است که یک رسانا حامل جریان ، یک میدان مغناطیسی در اطراف خود ایجاد میکند . برای درک بهتر وضعیت زیر را تصور کنید.

نحوه کار موتور الکتریکی

بیشتر و کامل تر بخوانید : مقاله جامع با عنوان موتور الکتریکی چگونه کار میکند؟

دو عدد آهنرابای میله ای بردارید و قطب ها رو به روی هم نگه دارید و فضای کوچک بین آن دو ایجاد کنید. حالی یک سیم رسانا را بردارید و با آن یک حلقه درست کنید. این حلقه را بین فضای مابین آهنرباها نگه دارید . طوری که هنوز در حوزه نفوذ و تاثیر آنها باشد. حالا برای اخرین مرحله انتهای حلقه را به قطب های باتری وصل کنید.

به محض ورود اکتریسیته به چرخه کوچک شما متوجه خواهید شد که چرخه شما شروع به حرکت میکند. خب چرا این اتفاق می افتد ؟ میدان مغناطیسی جریان یافته در حلقه سیم رسانا تداخل پیدا میکند. از آنجایی که حلقه کوچک شما نیز به اهنربا تبدیل شده است . یک سمت آن به سمت قطب شمال میله اهنربا و یک سمت آن به سمت قطب جنوب میله اهنربا جذب خواهد شد. این امر باعث چرخش حلقه به صورت مداوم خواهد شد. این مثال نشان میدهند که اصل کارکرد الکترموتور ها چگونه است.

کاربرد الکتروموتور و موارد استفاده

همانطور که بارها و بارها در صفحات محصولات سایت فروشگاه آبادگرموتور ذکر شده است. الکتروموتور ها در طیف وسیعی از کاربری ها در صنایع و دستگاه ها و ماشین آلات صنعتی و نیمه صنعتی و حتی لوازم خانگی و آشپزخانه کاربرد دارند . در زیر لیست برخی یاز کاربری ها را برای آشنایی بیشتر شما مخاطبان عزیز آورده شده است.

بازدهی و راندمان الکتروموتور

الکتروموتور های معمولی دارای راندمان بین 70 الی 85 درصد هستند و مابقی انرژی تزریق شده به موتور صرف تولید گرما و تلفات هسته موتور مشود.

بیشتر بخوانید :

استاندارد بین المللی راندمان الکتروموتور ها 

الکتروموتور IE3 چیست

 

سوالت متداول در خصوص الکتروموتور یا موتور الکتریکی

چه دستگاهی انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریسیته تبدیل میکند ؟

ژنراتور . کارکرد ژنراتور برعکس الکتروموتور است.

معنی الکتروموتور چیست ؟

الکتروموتور ها برای تبدیل انرژی برق و الکتریسیته به انرژی مکانیکی معمولا دوار است .

چند مثال از کاربری موتور های الکتریکی را بیان کنید .

الکتروموتور ها یا موتور های الکتریکی یا به زبال محاوره دینام ها در ساخت دستگاه ها و ماشین الات صنعتی مانند بالابر ها ، نوار نقاله ها ، پمپ های کارواش ، میکسر ها بتونیر ها ، دستگاه برش میلگرد ، دستگاه تهویه ، پمپ ها و آسیاب ها ، در صنعت نساجی ، کاغذ ، سنگ بری و چوب بری و.... استفاده میشوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *